Köpolicy

Så här fungerar Grums Hyresbostäder AB:s bostadskö.

Registrera dig

För att söka lägenhet ska du vara registrerad, du kan anmäla dig från och med att du har fyllt 18 år. Inloggning med Bank ID krävs för att registrera dig.

Mina sidor - registrera dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdatera din ansökan en gång per år

För att veta att vi har rätt uppgifter om dig som lägenhetssökande och att du faktiskt är intresserad, ska du minst en gång per år uppdatera din ansökan för att behålla dina köpoäng. Kom ihåg att du är själv ansvarig för att ändra dina personuppgifter så som adress, telefonnummer, e-post med mera.

Köpoäng

För varje dag som du varit registrerad som sökande hos Grums Hyresbostäder AB får du en poäng. Köpoängen är personliga och kan inte överlåtas till någon annan.

Efter att du blivit tilldelad en lägenhet och kontraktet är skrivet nollställs köpoängen och du spärras från att söka ny lägenhet under en period av 12 månader, men du kan ställa dig på nytt i kön och samla köpoäng.

Förtur i bostadskön

Om du beviljas förtur kan du få max två erbjudanden. Om sökanden tackar nej båda dessa försvinner rätten till förtur. Förtur beviljas för:

  • Medicinska orsaker, kräver läkarintyg och gäller endast invånare i Grums kommun. Läkaren ska intyga att den nuvarande bostadssituationen är akut ohållbar och beskriva vilka krav som ställs på den nya bostaden. Läkarintyget gäller i sex månader från utskriftsdatum. Förturen gäller inte för särskilda bostadsområden.
  • Social förtur vid separation/skilsmässa, ges främst till boende inom GHAB:s lägenhetsbestånd. Förtur vid separation/ skilsmässa gäller endast "med barnperspektiv" det vill säga att det finns barn under 18 år inblandade.
  • Näringlivsförtur, ges till personer som fått minst sex månaders anställning inom Grums kommungräns och bor för långt bort för att pendla. Arbetsgivarintyg krävs.
  • Dödsfall, där ena parten avlider och den kvarvarande har behov av mindre bostad. Förtur ges till boende inom GHAB:s lägenhetsbestånd.

Om du får ett erbjudande

Fördelning av lägenheter sker efter antal köpoäng. De sökande med högsta köpoängen får ett erbjudande om att titta på lägenheten och ta ställning till om den är intressant. Lägenheten erbjuds i befintligt skick, därför är det viktigt att du tittar på den innan du svarar.

  • Lägenheten kommer att genomgå en besiktning innan ny hyresgäst tillträder och eventuella åtgärder kommer att utföras efter inflyttning.
  • Ett erbjudande om visning syns på ”Mina sidor” och kommer i första hand till den e-postadress du angivit eller per telefon om du inte angett någon e-postadress. De lägenhetssökande som får ett erbjudande har sju dagar på sig att svara ja eller nej.
  • Tackar du nej tre gånger på ett erbjudande blir du spärrad i tre månader innan du kan gå in och göra nya intresseanmälningar.

Om du tackar jag till erbjudandet

Det är inte säkert att du får lägenheten bara för att du svarat ja på erbjudandet.

Vi gör en kreditkontroll och förvissar oss om att du har fast inkomst, goda hyresreferenser samt inte belastas av betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden. Om kreditkontrollen inte visar på några anmärkningar kontaktar vi dig och gör upp en tid om kontraktsskrivning.

Uppdaterad: 2023-10-12

Navigera vidare